Arkiv för september, 2012

Maria Ekman får Elsa Thulin-priset

Publicerat den 25 september 2012

Elsa Thulins pris för framstående översättargärning ­­till­delas i år Maria Ekman!

Maria Ekman översätter skönlitteratur och sakprosa från engelska till svenska. Bland hennes översättningar märks verk av Margaret Atwood, Ian McEwan och Janet Frame. Läs mer om pristagaren och priset i pressmeddelandet.
 
 
Prisutdelningen äger rum torsdag 25 oktober klockan 18.00 i Författarnas hus i Stockholm. För ytterligare upplysningar och högupplösta bilder av pristagaren, kontakta Översättarsektionens styrelse: styrelse@oversattarsektionen.se

Om översättning på bokmässan

Publicerat den 15 september 2012

Utöver vårt eget scenprogram på Litteraturscenen kan man hitta många andra översättningsrelaterade seminarier och scenframträdanden på Bokmässan. Några tips finns i vår specialmässplanerare för alla översättare och andra som intresserar sig för översättning och översatt litteratur.

Översättare i Wikipedia

Publicerat den 9 september 2012

De flesta översättare är flitiga användare av Wikipedia, men vi är inte lika flitigt omnämnda. Har du också sett att översättarnamn ofta saknas när översatta verk nämns i artiklar i svenska Wikipedia? Som tur är kan vi tillsammans se till att det blir ändring på det och på så vis öka synligheten för vår yrkeskår.

Under hösten utlyser vi därför en tävling om vem som lägger till flest översättarnamn i svenska Wikipedia, och på nästa årsmöte blir det ett fint pris till den medlem som har bidragit med flest namn! Man får själv hålla reda på hur många namn man lägger till och rapportera till styrelsen, som utser en vinnare.

 Läs om hur man redigerar artiklar i Wikipedia.

Se även Facebookevenemanget!

Pdf-flygblad om Wikipediatävlingen finns här!

Översättarnytt 6/2012

Publicerat den 6 september 2012

Årets sjätte, extra späckade nummer av vårt medlemsbrev Översättarnytt har skickats till medlemmarna! Du hittar det på sidan Medlemsutskick. Läs också i kalendariet om allt som händer i Översättarsektionen framöver.