Aktuellt › Arkiv

Månad: december 2017

Översättarsektionens årsmöte

jan 27 2018

Mötet inleds med ett föredrag av Katarina Renman Claesson, som forskar i juridik med speciell inriktning på upphovsrätt ur konstnärernas perspektiv.

Författarnas hus, Drottninggatan 88, Stockholm
27 januari 2018, 15.00

Nyt avsnitt av Rum för översättning-podden: Lyric essays

Att översätta lyric essays – ett samtal mellan Mara Lee, författare & översättare till bland annat Anne Carsons verk, Helena Fagertun, författare, redaktör & översättare av Kate Zambreno och Ulrika Dahl, docent i genusvetenskap vid Södertörns universitet. Samtalet hölls på Världskulturmuseet i Göteborg under Scener & Samtal den 30 september 2017.

Det senaste året har det givits ut flera feministiska ”lyric essays” av amerikanska författare på svenska, exempelvis Hjältinnor av Kate Zambreno, I love Dick av Chris Kraus & Argonauterna av Maggie Nelson. Det är texter som handlar om skrivande & varande, ofta med ett koncentrerat språk men i fragmentarisk form & ett lekfullt förhållande till autofiktion. Texterna rör sig dessutom i ett gränsland mellan prosa, poesi & facklitteratur – hur är de att översätta? Finns det ett svenskt språk för denna form av skrivande eller måste översättaren uppfinna det?

Här kan du lyssna på avsnittet på Soundcloud.

Första avsnittet av podden Rum för översättning!

I det första avsnittet av RFÖ-podden får vi höra översättarna Anna Gustafsson Chen och Maiping Chen tala med John Swedenmark om att översätta från och till kinesiska – om dekonstruktion, stil och svordomar.

RFÖ-podden är ett samarbete mellan Översättarsektionen vid Sveriges Författarförbund och Översättarcentrum. Håll utkik efter fler poddavsnitt och översättarsamtal från Rum för översättning som kommer att publiceras här!

Här kan du lyssna på avsnittet på Soundcloud.