Aktuellt › Arkiv

Månad: mars 2022

Några ord om den aktuella avtalssituationen

Vår fackliga informatör Johanna Svartström jobbar tillsammans med Författarförbundets kansli för att skapa lugn och ordning på avtalsfronten, men det är fortfarande en hel del avtal med oskäliga villkor i omlopp, både för nya uppdrag och för återutgivning av äldre översättningar. I avtal som vid första anblicken ser ut som Standardavtalet kan förlagen ha gjort svårupptäckta strykningar av viktiga formuleringar eller gjort problematiska tillägg och ändringar. De förlag som man bör vara särskilt vaksam på just nu är Modernista, Harper Collins och Saga Egmont. Skicka alltid in avtal som avviker från Standardavtalet till förbundet för granskning, antingen till juridik@forfattarforbundet.se eller direkt till Johanna Svartström, johanna.svartstrom@forfattarforbundet.se.

Program för litteraturens framtid

Tisdagen den 5 april 2022 presenterar Författarförbundet sitt litteraturpolitiska program. Välkommen till Intiman och en heldag med författare, översättare, politiker och branschfolk!

 

Tid: Tisdag 5/4 kl 09.00–17.30, därefter mingel.
Plats: Intiman, Odengatan 81 i Stockholm (närmaste t-banestation är Odenplan).
Biljetter: Ordinarie pris 200 kr. Författarförbundets medlemmar, studenter och pensionärer betalar 100 kr. Beställ biljett här.
I biljettpriset ingår förmiddags- och eftermiddagskaffe, mingeldryck och snacks. Lunch intas på egen hand på någon av alla restauranger kring Odenplan.

 

Varmt välkomna!

Nytt minimihonorar för 2022

Rekommenderat minimiarvode

Minimiarvodet för översättningar har enligt AKI för tjänstemän räknats upp 1 mars 2022 med 1,92 %. Efter uppräkningen lyder Författarförbundets rekommendation för prosaöversättningar av skön- och facklitteratur för barn och vuxna:

167,70 kr per 1000 tecken inkl. blanksteg. Moms tillkommer om 6 %.
Arvodet är ett bruttoarvode i vilket egenavgifter och semesterersättning är inkluderade. Arvodet omräknat i netto är 116,10kr.

Vid frågor, kontakta den juridiska avdelningen (juridik@forfattarforbundet.se, 08-545 132 00)